Beter Vlaams Nederlands leren verstaan en gebruiken

Spoken Flemish - A survival guide - coverZelfs studenten met een goed niveau voor Nederlands komen ons geregeld vertellen dat het toch moeilijk blijft om een “echte Nederlandstalige” in Vlaanderen goed te begrijpen. Er zijn immers heel wat verschillen tussen het Nederlands dat op school of in (klassieke) handboeken geleerd wordt en het dagdagelijkse Nederlands dat een Vlaming dag in dag uit gebruikt.

Nu bestaat er een boekje dat je precies hiermee helpt. Spoken Flemish is in de eerste plaats geschreven als “a survival guide for international students” maar het is veel meer dan alleen dat.

De auteur heeft het boek in de eerste plaats geschreven om iedereen instrumenten aan te reiken om het specifieke Nederlands dat de mensen in Vlaanderen spreken (Vlaams) beter te kunnen begrijpen en spreken. Ze schreef het boekje omdat ook zij merkte dat heel wat taalstudenten steeds de feedback blijven geven dat het moeilijk blijft om een gesprek tussen Vlamingen te volgen of eraan deel te nemen. Het Vlaams is immers overal in Vlaanderen. Spoken Flemish helpt je precies daarmee.

Het boek is in het Engels geschreven en bestaat uit twee grote delen.
Het eerste deel “Learn to make your own sentences” is een overzicht van Vlaamse grammatica. Hier wordt uitgelegd wat er in het dagdagelijkse Vlaams anders is dan in het standaard Nederlands. Zo heb je zeker al gemerkt dat de Vlaming normaal gezien niet echt praat met “je” en “jij” maar “ge” en “gij” gebruikt. Evengoed gebruikt hij zelden in purismen zoals “dat is mijn leraar” maar zegt hij “da’s mijn leraar”. In het eerste deel van het boek geeft het boek een praktisch overzicht van deze rariteiten.
Het tweede deel bestaat uit handige thematische woordenlijsten zoals “Op café”, “De Belgische keuken” of “complimenten geven”. Hierbij vind je telkens typezinnen die je direct kan gebruiken of voorbeelden van sms’en om te kopiëren.

Hoewel het boek in de eerste plaats gericht lijkt te zijn op internationale studenten in Leuven, is het gewoonweg een aanrader die zijn Nederlands nog vlotter wilt leren gebruiken in Vlaanderen. De korte uitleg die er bij de woorden is opgenomen helpt ook om de woorden in een context te leren. Wanneer jij er bijvoorbeeld achter komt dat niet elke taart zomaar een vlaai is, kan je ook bij de bakker een veel betere keuze maken. En dat betekent dat je de taal ook echt overal kan gaan inzetten.

Kortom, Spoken Flemish is een ideale aanvulling op het Nederlands zoals dat op school aangeleerd wordt. Je leert er net datgene mee dat andere handboeken je niet vertellen. Je kan een hoofdstuk downloaden om het te proberen en het boek bestellen op de website www.goestingintaal.com.