De Nederlandse taal leren met Nedbox.be

Nedbox.be is een gloednieuwe website waar studenten Nederlands kunnen oefenen. Ze bestaat uit Nederlandstalige filmfragmenten en krantenartikelen waarrond e-learningactiviteiten georganiseerd zijn.

De beste manier om een taal echt te leren spreken en gebruiken is er zich volledig in onder te dompelen. Zo absorbeert men het meeste in een natuurlijke context en door de natuurlijke herhaling van woorden, grammaticale patronen en uitdrukkingen worden de belangrijkste ervan na verloop van tijd bijna vanzelf gememoriseerd.
Zo vormt e-learning een mooie extra aanvulling op de vele manieren hoe men met de taal in contact kan komen en hoe dat contact verder kan onderhouden worden. Wij maakten op deze website al eerder een artikel over een aantal goede (en gratis) online instrumenten om er zelf een eigen e-learningpakket mee samen te stellen. Dat artikel vind je via deze link.

Onlangs kwam daar een zeer goede website, die volledige e-learning aanbiedt, bij. Nedbox.be is een verzameling van krantenknipsels en televisiefragmenten uit populaire Nederlandstalige series, het nieuws, kookprogramma’s of interviews met BV’s. Telkens kan men eerst het artikel lezen of de reportage bekijken. Daarna biedt de website een aantal meerkeuzevragen aan om de student te laten controleren of hij de inhoud goed begrepen heeft. Vervolgens kunnen de grammatica en woordenschat die bij het fragment horen ingeoefend worden. De mooie pictogrammen bij de woordenschatoefeningen geven de website een aantrekkelijke uitstraling.

Door de overzichtelijke indeling is het ook heel gemakkelijk om er aan een specifiek thema te werken. Zo heeft men de keuze uit de rubrieken: werk, kinderen, consument, vrije tijd, sociaal contact, werken in België, gezondheid, de wereld en echt gebeurd?.
Door een aparte zoekfunctie kan ook aandacht aan een bepaalde vaardigheid geschonken worden. Zo kan er op kijken, luisteren, lezen, schrijven of spreken geselecteerd worden.
Per fragment of artikel geeft een vermelding van een aantal sterren ook de moeilijkheidsgraad van de oefening aan.

Omdat Nedbox vertrekt vanuit authentiek Nederlandstalig materiaal loopt ze niet in de val waar veel andere e-learningplatforms in terechtkomen. Ze gaat uit van echt interessant materiaal en dat laat toe dat iedere student daaruit het meest relevante zelf selecteert. Zo biedt ze niet alleen mooie oefeningen om de Nederlandse taal te leren maar brengt ze de bezoeker eveneens in contact met de cultuur achter de taal. Men kan er bijvoorbeeld te weten komen hoeveel een Belg nu precies verdient, hoe perfecte frieten gebakken moeten worden of hoe dat nu zit met de Belg en die “baksteen in zijn maag”.

Natuurlijk zal e-learning nooit de “klassieke” lessen of gepersonaliseerde conversatietrainingen kunnen vervangen. Niettemin is regelmatig werken met een fragment van Nedbox en er de bijhorende oefeningen bij maken weer een prima manier om weer op een andere manier comfort en routine in het Nederlands uit te bouwen.
De website vind je via www.nedbox.be.