Leer Nederlands voor je job

Om een goede job in Vlaanderen of Brussel te kunnen vinden is een goede kennis van het Nederlands een absolute must.
Soms moet er Nederlands gesproken worden in de job zelf. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn voor vergaderingen of het geven van presentaties maar ook omdat de jobomschrijving contacten met Nederlandstalige klanten of leveranciers voorziet. Soms kan de job zelf wel in het Engels uitgeoefend worden maar test de recruiter toch het niveau van het Nederlands van een kandidaat omdat men nu eenmaal in een bedrijf met Nederlandstaligen zal terechtkomen. En dus moet men in zo’n team kunnen functioneren. Daarnaast worden alle officiële sociale documenten zoals arbeidscontracten of loonbrieven in Vlaanderen standaard in het Nederlands opgesteld (al wordt er soms wel een vertaling voorzien). Bij bijna alle jobs in Vlaanderen is kennis van het Nederlands dus gewoonweg onmisbaar.

De missie van Dutch Language Classes is studenten te stimuleren om het Nederlands meer actief te gaan gebruiken zodat zij hun weg beter vinden in Vlaanderen. Daar hoort dikwijls een job zoeken bij. Wij krijgen dan ook geregeld de vraag om hierbij te helpen. En vanuit onze ervaring als Nederlandstalige bedrijfstrainer doen we dat graag en goed.

Om een taal ook werkelijk intuïtief te leren spreken en in elke mogelijke situatie bijna automatisch te kunnen gebruiken, moet men zich volledig in de taal “onderdompelen”. Wanneer men dus professioneel Nederlands wilt leren moet men zich dus op alle mogelijke manieren met professioneel Nederlands omringen.
Zo’n immersiesituatie kan op tal van manieren gecreëerd worden. Wij geven hier een aantal tips hoe dat kan gebeuren.

 • In Vlaanderen begeleidt VDAB mensen in hun zoektocht naar een nieuwe baan. Op hun website kunnen niet alleen vacatures gevonden worden maar ook heel wat nuttige artikels en filmpjes met sollicitatietips, getuigenissen van mensen die in een bepaalde sector werken of begeleidingen die VDAB aanbiedt. Een profiel op de website VDAB.be aanmaken is dus niet allen een eerste stap naar de job zelf maar ook naar Nederlands leren om die baan te krijgen.
  Nederlandstalige jobaanbiedingen, trainingen die daarbij passen en andere tips zullen nu  automatisch naar je mailbox gestuurd worden. De website van VDAB is dus een prima manier om de belangrijkste professioneel-relevante woordenschat in een natuurlijke context te leren.
 • Vacature is een wekelijks magazine met jobaanbiedingen en artikels over telkens een andere sector.
  Het bevat woordenschat, achtergrondinformatie over interessante bedrijven, contactgegevens om een netwerk uit te bouwen en natuurlijk vacatures zelf… Het magazine kan elke week gratis meegenomen worden in krantenwinkels of digitaal gelezen worden.
 • Het boek “Jobmarketing 2.0, Werk vinden zo pak je het aan” van Aaltje Vincent (Uitgeverij Spectrum) is een prima gids om stap voor stap een professioneel netwerk uit te bouwen. Het boek geeft tal van modellen van CV’s en sollicitatiebrieven in het Nederlands, Nederlandstalige Linkedin profielen en tips voor de selectiegesprekken.
 • Het Jobat kanaal op Youtube bevat dan weer heel wat filmpjes met tips om een droomjob te vinden, te onderzoeken hoeveel de Belgen  nu precies verdienen in een bepaalde functie, hoe een sollicitatiegesprek best aangepakt wordt en over tal van vaardigheden waarover men zal moeten beschikken.
  Het is de ideale plaats om op voorhand selectie-interviews te beluisteren. Let daarbij goed op de manier waarop woorden zoals “consciëntieus” of “carrièrestransitiemogelijkheden” uitgesproken worden, speel het filmpje eventueel nog een keer af en spreek ze op dezelfde manier uit. Ook wanneer dat in het begin een beetje bizar lijkt, is het een uitgelezen manier om je uitspraak te verbeteren.

Tijdens de trainingen helpen wij onze studenten om deze kennis om te zetten in echte automatismen.
Samen ontwikkelen we reflexen opdat ook in stresserende selectiegesprekken conversaties in het Nederlands vanzelf gaan. Dat doen we door:

 • De jobrelevante woordenschat samen, in context op te lijsten, te herhalen en in te oefenen.
 • Samen een CV of sollicitatiebrief op te maken.
 • Activerende rollenspelen om de geleerde woorden en uitdrukkingen per analogie toe te passen.
 • Stimulerende taalspelen te gebruiken waarbij tijdens het spel geld verdiend wordt door gesimuleerde job interviews waarmee men dan zijn carrièredoelstellingen kan realiseren.

Op die manier wordt Nederlands spreken in een professionele context gewoon een natuurlijke reflex en kan men zich ten volle richten op wat nu echt belangrijk is: het inhoudelijke gesprek over de job die men nu echt graag wilt.
Een volledig sollicitatieproces in het Nederlands doorlopen is bovendien een geweldige oefening. Hierbij moeten immers de Nederlandstalige vacatures begrepen worden, er moeten cv’s, brieven en mails gemaakt worden en er moeten telefoongesprekken gevoerd worden. Dat maakt een job zoeken in het Nederlands de immersie-activiteit bij uitstek. Na zo’n sollicitatieproces in het Nederlands doorlopen te hebben zal de taal een volledig automatisme geworden zijn.