Nederlands leren lezen met Wablieft

Een taal leer je het beste als je met al haar facetten in contact komt. Daarom is het belangrijk ook geregeld in het Nederlands te lezen. Het is een goede manier om woordenschat, grammatica en uitdrukkingen te herhalen en nieuwe woorden in een natuurlijke context te ontdekken en te leren.

Eigenlijk kan je zowat overal goede kansen oppikken om in het Nederlands te lezen. Wij maakten daarom al een artikel voor deze blog met populaire Nederlandstalige auteurs, origineel Nederlandstalige strips en grote literatuur in het Nederlands.
Lezen hoeft bovendien niet duur te zijn. In de Leuvense Tweebronnen bibliotheek kan je immers terecht om zowat alle boeken en tijdschriften te lezen of voor een prikje uit te lenen. Meer daarover lees je in dit artikel.

Voor wie begint te lezen in het Nederlands is het soms nog wat moeilijk om zich direct door een boek te worstelen. Soms is het aan te bevelen een tussenstap te zetten. Het motiveert nu eenmaal meer wanneer je “vlot” in het boek en de meeste woorden kan herkennen. Dan zijn de boeken en de krant van Wablieft een ideale tussenstap.

Wablieft is een project dat zich inzet voor duidelijke taal. Zij brengen wekelijks een krant uit voor 10.000 lezers en publiceren boeken voor volwassen beginnende lezers in het Nederlands. De boeken zijn verrassend, ontroerend of spannend en zijn steeds door Vlaamse topauteurs geschreven. Zo werkte Pieter Aspe, de Vlaamse sterauteur, mee om één van zijn romans aan te passen voor beginners. Je hebt ook Wablieft boeken over opvoeden, geluk, de geschiedenis van Europa of simpelweg met volksverhalen. Telkens wordt het niveau van elk boek aangegeven met een vermelding van 1 tot 4 op sterren lijkende boekjes. Voor wie ook gesproken taal verkiest, is elk boek ook beschikbaar als luisterboek en voor docenten zijn er ook steeds lesvoorbereidingen beschikbaar om het materiaal ook in de klas te ontdekken.
Ook de Wablieft krant wilt het Nederlandstalige nieuws dichter bij startende lezers brengen. Daarom brengt de uitgeverij al 30 jaar lang, elke week op woensdag een nieuwe editie van haar duidelijke krant uit. Voor wie de actualiteit nog steeds in zijn moedertaal blijft volgen is het een prima volgende stap om meer contact met het Nederlands uit te bouwen. Op de website worden ook altijd enkele artikels online gepost en je vindt er het archief met alle artikels sinds 2009.

Op die manier kan ieder in contact komen met de woordenschat die voor hem of haar belangrijk is. Door de juiste artikels of boeken te selecteren kan je je stap voor stap in elk onderwerp inwerken.
Wil je de woordenschat dan ook actief en andere contexten beginnen inoefenen? Neem dan gerust contact op. Bij Dutch Language Classes helpen wij je met alle plezier om de taal ook actief te gebruiken. Wij verzorgen daarvoor conversatietraining waarbij je wat je leert in een telkens andere context kan gaan toepassen. Door dergelijke herhalingen prent je de woordenschat immers niet enkel in je lange termijn geheugen. Je komt er gewoon verder mee in Vlaanderen.