Nederlands leren online

In deze tijden heeft iedereen de mond vol van online leren en e-learning. Er bestaan ook heel wat online taaltrainingsprogramma’s. De meeste van die programma’s zijn relatief duur maar sommige zijn gratis. Die zijn dan dikwijls slechts beschikbaar voor een beperkte groep mensen. Zo is er Wallangues waar inwoners van het Waalse gewest tot 4 talen gratis kunnen leren.

E-learning kan het leren van anderen, of het nu een docent is of medestudenten zijn, echter niet vervangen. E-learning heeft immers maar een beperkt vermogen om te motiveren. Er zijn maar weinig mensen die één of twee uur per dag achter hun computer gaan zitten om woorden te herhalen en te leren, teksten te lezen en grammatica te oefenen en dat effectief 3 maanden of langer met regelmaat blijven doen. Even lukt het wel maar de motivatie blijft meestal echter niet. Wanneer het e-learningsprogramma dan behoorlijk wat geld kostte is dit jammer van het geïnvesteerde geld en de tijd die op de duur verloren gaan.

Online materialen kunnen wel een prima aanvulling bieden bij een taalcursus waarbij er ook werkelijke interactie is. Daarom geven wij hier een overzicht van websites die niet alleen helemaal gratis zijn maar waar wij bovendien ook goede ervaringen mee hebben.

– Voor extra woordenschat, grammatica, oefeningen en de oplossingen daarvan kan je terecht op Taalblad.be.
Wie hier klassieke analytische oefeningen maakt en de trainings gebruikt om actief met de grammatica te experimenteren en ze praktisch, met conversaties, in te oefenen, evolueert merkbaar sneller dan anderen. Op die manier kan je de trainingstijd ook efficiënt inzetten en de kosten in de hand houden.

– Voor luister- en begrijpoefeningen en nieuwe woordenschat raden wij aan om naar Deredactie.be te surfen.
Deredactie.be is de website van de VRT. Je kan er naar het nieuws kijken, actualiteitsprogramma’s volgen of specifieke reportages met economische, politieke of maatschappelijke woordenschat selecteren.
Natuurlijk kan je naast de reportage ook een krantenartikel over hetzelfde thema opzoeken. Zo heb je ook de correcte schrijfwijze van de woorden.
Wanneer er voor er elke training een half uurtje naar de Nederlandstalige TV gekeken wordt en de training met een korte presentatie daarvan begint, blijkt de hoeveelheid woordenschat van studenten na enkele weken explosief gegroeid te zijn. Op die manier zijn er immers veel meer thema’s gedekt en kan je zelf mee de voor jou meest relevante woordenschat selecteren.

– Op YouTube vind je heel wat films en muziek in het Nederlands.
“Nederlandse films” levert heel wat hits op. Kijk gewoon naar de film en probeer moeilijke woorden gewoon aan de hand van de context te begrijpen. Maak eventueel daarna een lijst van 5 of 10 nieuwe woorden die je bijgeleerd hebt.
Muziek kan je luisteren en op de duur ook meezingen. Zo oefen je je luistervaardigheid maar ook je uitspraak. Bovendien zal je massa’s nieuwe woorden, uitdrukkingen en zelfs grammaticale constructies leren en snel memoriseren.

Op basis van onze ervaringen met vele andere studenten vormen deze 3 instrumenten een zeer goede aanvulling op de trainingen zelf. Het rendement kan bijna verdubbeld worden door ze geregeld in te zetten. Bovendien leveren ze goede en pertinente conversatie-oefeningen voor de training zelf op. Door zo de woordenschat opnieuw zelf en in een licht andere context te gebruiken zet je ook al belangrijke stap om ze te memoriseren.

De combinatie van leren door interactie met anderen en online leren, blended learning, dus, heeft dus tal van extra voordelen. Aan jou om de ideale mix te bepalen.