Taal oefenen in Leuven

De beste manier om een taal echt te leren is ze ook werkelijk overal te gebruiken. De omstandigheden daarvoor creëren is niet altijd gemakkelijk. Idealiter oefent men immers best met moedertaalsprekers. Zij moeten bovendien af en toe willen corrigeren en, om er gewoon een fijne tijd van te maken is het belangrijk dat het klikt met die andere persoon.

Wij maakten al eerder een artikel over waar men Nederlands kan oefenen door spontaan te praten. Dat kan via deze link gevonden worden.
Nu is er ook in Leuven een forum om taaluitwisselingspartners te vinden. Dutch Language Exchange is een groep op Facebook die regelmatig samenkomt om gedurende anderhalf uur samen  Nederlands te praten. Ze spreken af op bekende plaatsen in Leuven zoals het Cultuurcentrum STUK of café De Blauwe Schuit.

Regelmatig deelnemen aan dergelijke conversatietafels is een absolute must om de taal echt te gaan beheersen. Het is niet alleen een anderhalf uur durende conversatie-oefening, daarenboven is het de ideale manier om een netwerk met (Nederlandstalige) moedertaalsprekers uit te bouwen. En dat kan belangrijk zijn om een CV na te lezen, een officieel document na te kijken of om er gewoon samen op uit te trekken en Vlaanderen (en daarbuiten) te ontdekken.

Men hoeft zeker geen schrik te hebben om fouten te maken. Dat doet iedereen. Wanneer de taal van een Vlaming vergeleken wordt met de “officiële”, puristische taal uit bijvoorbeeld het “Groene boekje”, is zelfs de taal van een moedertaalspreker verre van perfect. Dat is ook niet zo heel belangrijk. Het gaat vooral om de oefening, het opbouwen van routines en het zelfvertrouwen om te spreken dat men ervan overhoudt.

Wanneer men meer nood heeft om rond specifieke thema’s zoals werk zoeken, commercieel Nederlands of financiële woordenschat te werken of wanneer men een specifieke vaardigheid zoals onderhandelen, brieven schrijven of presentaties geven wilt verbeteren, kan er steeds ook met ons contact opgenomen worden.
Door jaren ervaring als bedrijfstrainer kunnen wij het beste van de twee werelden combineren. Wij verzorgen taaltrainingen waarbij het spreken centraal staat en kunnen de nadruk altijd op een bepaald werkpunt leggen. Neem dus gerust contact op voor een conversatietraining op maat van een persoonlijke uitdaging.