Taal oefenen

Een taal kunnen gebruiken is een vaardigheid, iets dat je leert door oefening. Je moet het gewoon veel doen, accepteren dat je soms fouten maakt en daar weer uit bijleren. Daarom staat bij Dutch Language Classes de conversatie centraal. Omdat er steeds begeleiding is van een ervaren Nederlandstalige taalcoach krijg je ook altijd een natuurlijke correctie van je fouten opdat je continu blijft bijleren.

Natuurlijk is het belangrijk om een bepaalde basis van grammatica en woordenschat te hebben. Ook daar kan specifiek aan gewerkt worden maar daarna gebeurt het echte leren vooral door jezelf telkens opnieuw in uitdagende situaties te begeven. Zo merk je immers dat je telkens begreep wat je moest begrijpen of kon vertellen wat je duidelijk wilde maken. Zo groeit ook het vertrouwen in jezelf dat je de taal echt machtig bent.

Daarom zetten wij hier een aantal tips op een rijtje om je Nederlands overal in te oefenen:

– Praat met Nederlands, overal en altijd als je de kans krijgt. Op je werk, in de winkel, op cafĂ© …
– Zet je eigen taaluitwisselingsprogramma op. Spreek met een Nederlandstalige af dat hij of zij een uurtje met je in het Nederlands praat, daarna praat je een uurtje met hem in jouw taal. Zo leert iedereen bij.
Wanneer je nog maar weinig Nederlandstalige contacten hebt kan je het taaluitwisselingsforum Patati Patata gebruiken. Je vindt het op: www.patati.be. Hier kan je een kort profiel van jezelf maken, aanbieden met welke taal je de ander kan helpen en aangeven op welke plaats dat voor jou het gemakkelijkste is. Zodra er een match voor je beschikbaar is krijg je daar een bericht van.
– Ga naar de taalstimuleringsactiviteiten van het Huis van het Nederlands in Brussel. De conversatietafels Babbelut worden altijd begeleid door een Nederlandstalige moedertaalspreker en zo bouw je ook een netwerk van andere mensen die Nederlands leren uit. Meer informatie vind je op de website van het Huis van het Nederlands.

Er zijn nog ontelbare manieren om je Nederlands te blijven oefenen en eigenlijk is bijna elk contact met de taal een goed contact. Wij wensen jou dus alvast vele en leuke oefenmomenten.

 

Dutch Language Classes - Een conversatie picnic in het park

Dutch Language Classes – Een conversatie picnic in het park