Woordenboek Nederlands

Dutch Language Classes heeft een eigen visie op hoe een taal op een stimulerende en effectieve wijze kan aangeleerd worden. Dat blijkt bijvoorbeeld duidelijk uit de manier waarmee er met typisch lesmateriaal omgegaan wordt. Neem bijvoorbeeld een woordenboek.

Heel wat traditionele scholen raden aan om altijd een woordenboek of woordenlijst bij de hand te hebben. Ze zeggen erbij elk woord dat je niet begrijpt op te zoeken. Natuurlijk heeft die methode voordelen. Zo heb je op den duur een lijst met woorden die je dan kan gaan memoriseren. Het nadeel daarvan is natuurlijk wel dat deze methode zeer tijdrovend is. Een tekst op die manier verwerken duurt al gauw drie keer zo lang.
Daarom raadt Dutch Language Classes aan een tekst eerst helemaal te lezen of een conversatie gewoon te voeren. Wacht nog even met het opzoeken en laat de betekenis van woorden eerst duidelijk worden aan de hand van de context. Bij een conversatie kan je ook nog altijd vragen wat dat woord wilt zeggen. Als er, nadat de tekst gelezen is of na de conversatie, nog onduidelijkheden zijn, is het best ze dan op te zoeken.

Woorden opzoeken kan op ieder moment gebeuren. Gebruik gewoon het online woordenboek Nederlands: Mijnwoordenboek.nl.

 

Het grote voordeel van deze methode is dat er niet altijd moet opgezocht worden. Ze laat toe om sneller te werken en meer van de tekst of de conversatie te genieten. Intussen zal er al veel duidelijk geworden zijn. De menselijke hersenen gaan immers automatisch op zoek naar de structuur en de betekenis van wat er niet duidelijk is.